Underskjørt strikket på Pleiestiftelsen

I 2013 fikk museet en telefon fra Aslaug Nydegger, som viste seg å være en strålende dame med utrolig god hukommelse. Da vi besøkte henne fikk vi høre mye om Bergen i hennes barndom på 1920- og 30-tallet. Det aller mest interessante for oss var skildringen av at hun som jente hadde vært med på Pleiestiftelsen for å levere ull, og en tid etterpå hente ferdig strikkede trøyer og underskjørt. 

Et av disse underskjørtene hadde hun fremdeles, og ville gi det i gave til museet. Et nydelig håndarbeid med bølgemønster strikket i tynt ullgarn. Tenk på alle de timene som må ha gått med for å skape dette! Utallige timer med tynne strikkepinner for å se dette sakte vokse fram, med mye mønster selv om det ikke engang skulle sees av noen. 

Underskjørt strikket av beboer på Pleiestiftelsen. Lepramuseet St. Jørgens Hospital

Underskjørtet ble strikket av Jørgine Bergsvik (1857-1937), som bodde på Pleiestiftelsen fra 1895 til hun døde i 1937. Gjennom de såkalte arbeidsjournalene fra Pleiestiftelsen kan man se at hun må ha vært en flittig dame. 

Er det ikke fint at arbeidet hennes fortsatt blir verdsatt, snart 100 år etterpå? Både av Aslaug Nydegger, som tok vare på dette skjørtet gjennom et langt liv, selv når hun flyttet til en liten leilighet, og kanskje også av deg, som nå kan beundre detaljene i dette håndarbeidet.

Foto: Bymuseet i Bergen.
All Rights Reserved